Mit tegyek ha lúdtalpas vagyok? - 5+1 tipp a lúdtalp hatékony kezelésére.

Publikálva - Nov 18, 2023


Számos páciens tévesen azt hiszi, hogy a lúdtalp csupán egy látszatprobléma, egy esztétikai hiba, azonban a valóság ennél jóval összetettebb és súlyosabb. A lúdtalp nem pusztán esztétikai probléma; ez egy olyan állapot, amelyben a láb boltozata megsüllyed, ami komoly mozgásszervi problémákhoz vezethet.

Miért olyan nagy probléma a lúdtalp?

Magyarországon a lúdtalp valamilyen formájában szenvedő páciensek száma még az óvatos becslések szerint is több százezer lehet. Egyes feltételezések szerint minden 10 felnőttből 6 érintett lehet a problémával.

Lúdtalp szempontjából minden ember azonos pontból indul, ugyanis mindannyian telitalpasként érkezünk a világra. Az életútjaik azután elkülönítik egymástól az embereket, és ezek az útvonalak alakítják a lábakat is. A természetes mozgást segítő boltozatok a felállás után és a járás során a lábunkban dolgozó izmok rendszeres munkájának hatására alakulnak ki.

  • Ha a kemény aszfalt helyett, hepehupás földúton vagy homokos folyó vagy tengerparton mezitláb sétálna, akkor a talaj egyenetlenségei ingyen masszíroznák talpát, és formálnák lábfejét.
  • A kemény aszfalton, otthon és munkahelyen pedig a padló és kőburkolaton cipőben való járkálás azonban nem tesz jót lábfeje boltozatos szerkezetének.

Kétféle boltazata lehet a lábfejnek:

  • A lábujjainak megfelelően vannak lábfejében a hosszanti boltozatok. Ezek a sarokcsonttól a lábközépcsontokig érnek. A nagylábujjhoz futó boltozat a legmagasabb, a kisujjhoz futó pedig a legalacsonyabb.
  • A harántboltozat a hosszanti boltozatnál előrébb van, és a lábközépcsontok végeiből áll. Ott, ahol a lábhoz csatlakoznak a lábujjak. A lábujjak alatti talppárna vonalában. A lépés közben a talajjal a kis és a nagylábujja mögötti lábközépcsont érintkezik. Lépéskor a többi lábközépcsontra alig jut teher a harántboltozat boltozatos kialakulása következtében.

Mit okozhat a lúdtalp?

  1. A hossz és a harántboltozat süllyedése megkönnyíti a talpi szemölcsök kialakulását.
  2. A harántsüllyedés bütyök kinövést okozhat.
  3. Lesüllyedt boltozatnál megváltozik a láb helyzete, ezért boka, térd és csípőízületi kopások jelentkezhetnek.
  4. A térdkompenzáció miatt X láb alakulhat ki. Ez fokozza az artrózis, a porckopás veszélyét.
  5. A megváltozott lábcsontok tartási rendellenességeket okozhatnak, ami a gerincferdülés veszélyét fokozza.
  6. Könnyebben fárad el, és csökken az állóképessége is.
  7. Minél inkább le van süllyedve a lábfej boltozata, annál csámpásabb lesz a járása

Ön ezek közül melyiket szeretné a leginkább megelőzni lúdtalpa kezelésével?

Lúdtalp okozta tünetek kezelése és fájdalmak enyhítése

Felnőttkorban, amikor a lúdtalpra utaló tünetek felmerülnek, elengedhetetlen a boltozat alátámasztása talpbetéttel. Amennyiben a talpbetét megfelelő, a test súlya azon nyugszik, ezzel könnyítve a megfáradt tartószalagokat. A lúdtalpbetét állandó viselete gyakran teljes mértékben enyhíti a panaszokat, lehetővé téve a kényelmes és fájdalommentes mozgást a mindennapi életben.


Hogyan is segít a lúdtalpbetét?

  • Boltozat támogatása: A talpbetét olyan kialakítással rendelkezik, amely támogatja a lábboltozatot. Ez segít megelőzni vagy enyhíteni a lábboltozat süllyedését, amely a lúdtalp esetében gyakran problémát okoz.
  • Terhelés megosztása: A talpbetét segít egyenletesen elosztani a test súlyát a lábfejen. Ez csökkenti a túlzott terhelést bizonyos területeken, például a lábujjak vagy a láb belső része felett, ezáltal enyhítve a fájdalmat és kényelmetlenséget.
  • Lábizmok támogatása: A megfelelő talpbetét segíthet az izmok és a szalagok kellő támogatásban. Ez fontos a láb stabilitásának és az egészséges lábfunkciók fenntartásához.
  • Járási mintának korrekciója: A talpbetét használatával korrigálható a megváltozott járási minta, amely a lúdtalp következtében kialakulhat. Ez javíthatja a járás hatékonyságát és csökkentheti a további sérülések kockázatát.
  • Kényelem és fájdalomcsillapítás: A megfelelő talpbetét kényelmes tartást és párnázást biztosít, ami enyhíti a lúdtalppal járó fájdalmat és kényelmetlenséget.
  • Prevenció: A talpbetét hozzájárulhat a további problémák megelőzéséhez, mint például hátfájás vagy egyensúlyi problémák, amelyek a lúdtalp miatt kialakulhatnak.


5+1 tipp a lúdtalp kezelésére

  1. Megfelelő Lábbeli: Válasszon olyan cipőket, amelyek megfelelő lábtartást és támogatást biztosítanak. Speciális ortopéd cipők használata segíthet a lábak megfelelő pozíciójának fenntartásában.
  2. Lábgyakorlatok: Erősítse meg a lábizmokat és szalagokat célzott lábgyakorlatokkal. Ilyen gyakorlatok közé tartozik a lábujjhegyen járás, lábujjgyakorlatok és lábujjak kifelé forgatása. Ezek a gyakorlatok hozzájárulhatnak a lábfej stabilitásának növeléséhez.
  3. Fizikoterápia: Fizikoterapeuta segítségével végzett terápiás gyakorlatok és kezelések is hatékonyak lehetnek a lúdtalp tüneteinek enyhítésében. A terapeuta személyre szabott gyakorlatokat és technikákat alkalmazhat a lábak erősítésére és rugalmasságának növelésére.
  4. Lábgörgő vagy labdázás: Használjon lábgörgőt vagy labdát a lábfej alatti izmok és szalagok feszültségének enyhítésére. Ezek a módszerek hozzájárulhatnak a lábizmok erősítéséhez és a láb boltozatának támogatásához.
  5. Megfelelő talpbetét választása: Fontos, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb talpbetétet válassza. Ez a leghatékonyabb megoldás a lúdtalp okozta fájdalmak enyhítésére és az egészséges láb visszaállítására. 

+1 Cloud Pro ortopéd talpbetét a problémák kezelésére: Enyhíti a lábdeformitások okozta fájdalmakat. Könnyebbé teheti a mozgást és csökkentheti a fájdalmat és kellemetlenséget. Segíti a megfelelő testtartás kialakítását. Megakadályozhatja a lábdeformitások további kialakulását. Stabilabbá teszi az ízületeket és elősegíti az egyensúly megtartását. Kényelmes és puha, felhőtechnológiával készült anyaga lehetővé teszi hosszabb ideig tartó viselést is. Sportolás közben is lehet használni ezzel segítve önt, hogy visszanyerje az aktív életmódját.


Próbálja ki a Cloud Pro ortopéd talpbetétet és csökkentse a lába fáradtságát, kényelmetlenségét, akár napi 8 óra állás vagy sétálás közben is. A tartás és a kényelem tökéletes ötvözete egy innovatív kialakításban.

-30% Akció
kényelmes lúdtalpbetét

AKCIÓS

6 999 Ft9 999 Ft

*Az ár 1 pár talpbetétre vonatkozik

Hatékony megoldás láb- és gerincfájdalmaira!

Az Ortoquip Cloud Pro felhőtechnológiás ortopéd talpbetét egy innovatív megoldás a láb- és gerincproblémákra. Az ultra-könnyű, rugalmas és párnázott anyagból készült talpbetét úgy van kialakítva, hogy biztosítsa a láb és a boka optimális támogatását, kényelmét és stabilitását. Az ergonomikus kialakításnak köszönhetően a talpbetét csökkenti a lábfájdalmat, segít enyhíteni a lábizom fáradtságát és a hátfájdalmakat, valamint javítja a lábban a vérkeringést.
  • 30 napos 
    pénzvisszafizetési 
    garancia
  • 1-3 nap
    kiszállítás
  • Biztonságos fizetés:
    bankkártyával, átutalással, utánvéttel

Az Ortoquip elkötelezett amellett, hogy termékein keresztül a komfort és támogatás terén nyújtson megoldásokat ízületi panaszaira, ezzel a mindennapi életét könnyebbé téve.

  • Székhely: 1215 Budapest, Árpád utca 10/a

  • support@ortoquip.hu
  • © 2023 ORTOQUIP